Erken boşalma (prematür ejakülasyon) nedir?

Erken boşalma cinsel birleşmenin başlamasından itibaren boşalmanın geciktirilememesi olarak ifade edilir. Bazı cinsel fonksiyon bozuklukları ile karakterizedir.

Bunlar; boşalmanın her zaman veya neredeyse her zaman erkek cinsel organının kadın cinsel organıyla birleşmesinden önce veya yaklaşık 1 dakika içerisinde gerçekleşmesi, tüm veya neredeyse tüm vajinal birleşmelerde boşalmayı geciktirme kabiliyeti olmaması, stres moral bozukluğu sıkıntı ve/veya cinsel ilişkiden kaçınma gibi negatif kişisel sonuçları yaratmasıdır. Sayısal olarak ifade etmek gerekirse; erkek cinsel organının kadın cinsel organıyla birleşmesinden sonra boşalma ya da boşalmamak için geri çekmeye kadar geçen zamanın 1-3 dakikadan az olmasıdır. Erken boşalma hayat boyu var olan ve öncesinde yokken fakat daha sonrasında meydana çıkan hastalık olarak ikiye ayrılabilir. Sonradan çıkan erken boşalma problemine sıklıkla prostatit, hipertiroidi gibi bazı hastalıklar yol açabilir ve bu hastalıkların tedavi edilmesiyle erken boşalma probleminde de düzelmeler görülmektedir. Hayat boyu olan erken boşalmanın tedavisi daha karmaşık olabilmektedir.

Erken boşalma tedavisi nasıl uygulanmaktadır?

Erken boşalma tedavisi için en çok uygulanan yöntem ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Bunlar, genellikle günde bir kez kullanılan ve SSRI (selektif seratonin reuptake inhibitörü) adı verilen ilaçlardır. Tedaviye başladıktan yaklaşık 5-10 gün süre içerisinde etkinliklerini gösterirler ve ilaç düzenli kullanıldığı süre boyunca devam eder. İlaç kullanılmaya başladıktan sonraki ilk 7 günlük dönmede bireylerde halsizlik, yorgunluk, bulantı, terleme, esneme gibi yan etkiler görülebilse de şikayetler yaklaşık 3 hafta içerisinde azalarak kaybolmaktadır. Bu grup ilaçların yeni formu olarak tariflenen dapoksetin adlı ilaç ise günlük kullanım gerektirmemesi ve daha az yan etkiye sahip olması nedeniyle erken boşalma tedavisinde başarıyı artırmaktadır. Ayrıca sertleşme problemi olan erkeklerde dapoksetin tedavisine fosfodiesteraz tip-5 inhibitörü ilaçların eklenmesiyle hastalarda sertleşme düzeyini arttırarak, boşalma sonrasında yeniden sertleşme sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulan zamanı kısaltma ve bu sayede hastalarda performans kaygısını en aza indirerek etki göstermektedir.

Ağızdan kullanılan ilaçların dışında lokal anestezik kremler, psikolojik ve davranışsal tedaviler hastalara önerilebilir. Tedaviye dirençli hastalarda nadiren de olsa cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir.